Kuchnia

kuchnia

Makaron z krewetkami, pomidorkami i szpinakiem

Składniki
2 porcje

100 g makaronu suszonego lub 250 g świeżego
200 g krewetek
100 g szpinaku
150 g pomidorków koktajlowych
1 łyżka masła
1/2 łyżki oliwy extra
1/4 cebuli
2 ząbki czosnku
80 ml śmietanki 30%
4 łyżki białego wytrawnego wina (opcjonalnie, ale warto dodać)


Przygotowanie

Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krewetki rozmrozić, oczyścić z jelit jeśli jest taka konieczność, wykręcić ogonki, osuszyć. Szpinak opłukać i osuszyć, pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
Na dużej patelni rozgrzać masło z oliwą, włożyć pokrojoną w małą kosteczkę cebulę oraz posiekany czosnek. Podsmażyć na złoty kolor.
Dodać krewetki i smażyć na większym ogniu przez pół minuty (surowe, szare krewetki) lub 10 sekund (krewetki różowe, obgotowane). Doprawić solą, pieprzem i przewrócić na drugą stronę, powtórzyć smażenie.
Wlać wino jeśli go używamy i chwilę pogotować. Dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i mieszając smażyć przez kilkanaście sekund. Dodać szpinak i wymieszać.
Gdy szpinak zwiędnie wlać śmietankę i zagotować. Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Gotować mieszając jeszcze przez chwilę gdyby sos nie był jeszcze gęsty. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation