Kuchnia

kuchnia

Quiche z mozzarellą i warzywami
Składniki

mąka pszenna 1 i 1/3 szkl.
Masło 100 g (zimne)
Jajko 1 szt.
Woda1-2 łyżki
Sól
Pieprz
Jajko2 szt.
śmietana 30 % 200 g
Szpinak świeży 50-60 g
Cebula dymka ze szczypiorkiem 1 szt.
Marchew 1 szt.
Mozzarella 1 kulka
czosnek niedźwiedzi 1 łyżka
Sól
Pieprz biały
Olej rzepakowy

Przygotowanie

Kruchy spód:

Składniki na ciasto (mąkę, masło, jajko, sól, pieprz) siekamy, a potem zagniatamy szybko. Początkowo bez wody – ją dozujemy stopniowo w miarę potrzeb. Gotowe ciasto wałkujemy, wycinamy krążki większe od foremek, w których wyląduje quiche (mogą być foremki do tartaletek, ale też całość w jednej formie do tarty). Wykładamy dno i boki foremek, i podpiekamy spody w 200 stopniach przez 15 minut.

Nadzienie:

Cebulę dymkę siekamy i szklimy na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Wrzucamy marchewkę startą na dużych oczkach tarki, dodajemy opłukany i osuszony świeży szpinak (można posiekać, ja tego nie robię). Dusimy razem przez 1-2 minuty, po czym podlewamy połową śmietany. Dodajemy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i białym pieprzem.

Jajka wbijamy do miski i rozkłócamy z resztą śmietany. Dodajemy lekko przestudzone warzywa z patelni. Napełniamy masą podpieczone spody i rozkładamy kawałki mozzarelli. Quiche pieczemy przez 15-20 minut w 170 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation