Kuchnia

kuchnia

Główne składniki

1 opakowanie makaronu spaghetti (ok. 400 g)
200 gramów boczku
4 jaja
200 gramów płynnej i słodkiej śmietanki 30%
60 gramów parmezanu (w ostateczności startego żółtego sera) + trochę do posypania
oliwa z oliwek lub zwykły olej do smażenia
przyprawy: sól i czarny pieprz

Jak zrobić spaghetti carbonara?

Podstawą udanej pasty jej poprawne ugotowanie makaronu. Ponieważ nie wiemy, na jaką markę i na jaki rodzaj się zdecydujesz – zwykły pszenny, razowy czy może z pszenicy durum – pozostaje nam przypomnieć o konieczności przeczytania instrukcji podanej na opakowaniu. Makaron gotuj w osolonej wodzie, a po upływie zaleconego czasu odcedź w durszlaku. Uwaga: nie przelewaj zimną wodą!
Kiedy makaron się gotuje, Ty zajmij się boczkiem. Pokrój go w drobną kostkę i przerzuć na rozgrzaną patelnię. Dla najlepszego efektu smaż na oliwie; jeśli akurat nie masz jej pod ręką, sięgnij po zwykły olej.
Pora na przygotowanie kontrowersyjnego sosu. We Włoszech nie dodaje się śmietany do spaghetti carbonara; przepis tradycyjny obejmuje wyłącznie rozbełtane jajka (przy czym żółtek powinno być więcej niż całych jajek) przyprawione solą i pieprzem. Jeśli masz ochotę, możesz jednak poeksperymentować ze śmietaną 30%. Żeby przygotować taki sos, zmiksuj śmietanę, jajka, pieprz, a także parmezan (ewentualnie żółty ser) przy pomocy blendera.
Ugotowany makaron przełóż na patelnię z gorącym boczkiem. Całość wymieszaj i smaż około minutę. Na koniec wlej jajeczną masę i kontynuuj mieszanie. Nie przesadź jednak z czasem – sos powinien zgęstnieć, ale nie możesz dopuścić do ścięcia jajek na jajecznicę.
Wyłóż spaghetti na talerze i posyp całość resztą parmezanu. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation