Kuchnia

kuchnia

LOKSHEN KUGEL - ZAPIEKANKA MAKARONOWA NA SŁODKO



250 g pappardelle
200 g serka wiejskiego
250 g twarogu
100 g śmietany 18%
100 g miodu (tu: gryczany)
100 g rodzynek
3 jajka
1/2 dużego jabłka albo jedno małe
łyżka masła
1 laska wanilii
łyżka cynamonu
Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie (można odjąć minutę od czasu gotowania, ponieważ makaron dojdzie w piekarniku).
Do dużej miski dodaj pozostałe składniki – sery, śmietanę, jajka, miód, rodzynki, wanilię, cynamon, pokrojone w niewielkie kawałki jabłko (bez skórki) oraz masło roztopione na patelni. Wymieszaj wszystkie składniki. Masa powinna być dość płynna.
Ugotowany makaron odcedź, przepłucz pod zimną wodą i zaczekaj, aż odcieknie. Dodaj makaron do miski z masą serową i dokładnie wszystko wymieszaj.
Przełóż całość do natłuszczonego naczynia do zapiekania.
Piecz ok. 35-45 minut, aż góra zapiekanki ładnie się zezłoci.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation