Kuchnia

kuchnia

Tarta ziemniaczana z grzybami
Składniki

600 g ziemniaków
2 jajka
3 łyżki (pełne) mąki
2 cebule
1 ząbek czosnku
400 g grzybów leśnych
100 ml mleka 3,2 %
3 łyżki śmietany 12%
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie

Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w piórka, dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy do formy do tarty, zapiekamy 15 min w temperaturze 200°C, wyciągamy, temperaturę zmniejszamy do 180°C.
W tym samym czasie posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone w plasterki grzyby, posiekany czosnek, mleko i dusimy na wolnym ogniu przez 10 min. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie rozprowadzamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z posiekaną natką, wykładamy na placek ziemniaczany i zapiekamy kolejny kwadrans.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation