Kuchnia

kuchnia

CANNELONI Z MIĘSEM MIELONYM - WŁOSKI PRZYSMAK

Główne składniki

16 rurek makaronu cannelloni
1 kg dowolnego mięsa mielonego
1 średniej wielkości przecier pomidorowy lub passata
2 jajka
2 łyżki startego sera żółtego
2 ząbki czosnku
2 średniej wielkości cebule
masło klarowane do smażenia
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: bazylia/oregano/zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle na dużej patelni. Po kilku minutach dodać mięso mielone i podsmażyć wraz z cebulą. Po podsmażeniu odstawić z ognia.

Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zdjętej z ognia patelni wraz ze startym serem i przyprawami. Wbić całe jajko, a następnie dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

Rurek cannelloni nie trzeba gotować przed pieczeniem. Należy wypełnić je farszem, a następnie ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Makaron nie powinien tworzyć więcej niż dwóch warstw. Jeśli nie mieści się do naczynia można piec jednocześnie w dwóch naczyniach lub robić to partiami.

Przecier pomidorowy lub passatę należy rozcieńczyć w wodzie. Użyć do tego ok. 2 szklanek wody. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Można użyć passaty z dodatkiem ziół. Wówczas sosu nie trzeba doprawiać. Sosem zalać cannelloni tak, by przykrywał cały makaron. W przypadku pieczenia w dwóch naczyniach można przygotować więcej sosu, by w obu zakrywał makaron równomiernie. Następnie posypać cannelloni startym serem. Ser żółty można zastąpić tartą mozzarellą. Makaron można przykryć również sosem beszamelowym i dopiero na wierzchu posypać serem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, a następnie piec w nim cannelloni przez ok. 45 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation