Kuchnia

kuchnia

Tarta z grzybami leśnymi
Składniki

225 g maki pszennej
150 g masła
1 żółtko
szczypta soli
łyżka zmielonych grzybów suszonych (na proszek)
250 g leśnych grzybów (u mnie podgrzybki)
30 g masła
150 g cebuli
3/4 szklanki wody
80 g boczku
200 ml śmietany kremówki 36%
2 jajka, 1 białko (pozostałe z ciasta kruchego)
łyżka posiekanej natki pietruszki
pieprz, sól

Przygotowanie

Ciasto kruche: Mąkę, zmielone grzyby, sól i masło posiekać na stolicy na drobny „piasek”. Dodać żółtko i szybko zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno formy na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 23,5 cm wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być fasola, ryż). Ciasto wstępnie piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Następnie usunąć papier i piec dalej 5-10 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.

Nadzienie: Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Na patelni roztopić masło, dodać posiekaną w kostkę cebulę i zeszklić na złoty kolor. Dodać grzyby i zalać wodą – 2/3 szklanki (w razie potrzeby dolać więcej). Całość dusić ok. 30 minut pod przykryciem, a koleje 15 minut bez pokrywy. Woda powinna całkowicie odparować, a grzyby powinny puścić tzw.”klej”. Po ostudzeniu doprawić solą i pieprzem.

Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Odstawić do wystygnięcia.

Jajka, białko, śmietanę, boczek i natkę pietruszki razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.Grzyby wyłożyć na upieczony i ostudzony spód. Masę śmietanową wylać na warstwę grzybów. Tartę wstawić do piekarnika i piec przez 30 – 35 minut, aż masa się zetnie. Lekko przestudzić i dopiero wówczas pokroić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation