Kuchnia

kuchnia

Tarta z brokułami, boczkiem i serem ricotta
Składniki

brokuł 1 średniej wielkości sztuka
boczek wędziny 20 dag
ser ricotta 1 opakowanie
jajka 6 sztuk
mąka przenna tortowa 2 szklanki
masło 10 dag
Sól
Pieprz
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Przygotowanie

Z mąki, jednego jajka, masła proszku do pieczenia i szczypty soli ugniatamy ciasto. Ugniatamy krótko, do momentu połączenia składników. Odkładamy do lodówki.

Z brokuła odcinamy różyczki jak najlniejsze ok 2-3 cm średnicy. Wrzucamy na gotująca się lekko osoloną wodę i gotujemy pod przykryciem 5 minut. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia (chłodniejsze nie będą parzyły podczas układania)

Boczek krosimy w kostkę i chwilę smarzymy na patelni. Przekładamy do salaterki żeby trochę wystygł.

Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy do grubości ok 5 mm. Formę na tartę możemy wysmarować masłem i przekładamy do niej ciasto. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok 170 stopni i pieczemy kilka minut aż górna warstwa stwardnieje.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Małą łyżeczką układamy na wierzchu małe kawałki (kuleczki) sera ricotta. Między serem rozkładamy przestudzone kawałki brokuła a nastepnie boczek.

Wbijamy 5 jajek do miseczki doprawiamy odrobiną soli i piepszu i mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej masy. Powoli przelewany roztrzepane jajka na foremkę w różnych miejscach żeby masa rónomiernie wypełniła wolne przestrzenie między składnikami.


Wstawiamy foremkę z tartą z brokułami, boczkiem i serem ricotta do piekarnika i pieczemy tartę w temperaturze ok 170 stopni ok 20 minut aż jajko się zetnie.

Gotową tartę z brokułami, boczkiem i serem ricotta można podawać od razu na ciepło lub po ostudzeniu na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation