Kuchnia

kuchnia

Placki ziemniaczano-szpinakowe z guacamole.

Składniki

½ kg ziemniaków
1 cebula
1–2 ząbki czosnku
50 g świeżego szpinaku
1–2 łyżki mąki z ciecierzycy
sól
2 łyżeczki soku z cytryny

Guacamole:

1 duże dojrzałe awokado
1 ząbek czosnku
1–2 łyżki soku z cytryny
sól
szklanka pomidorków koktajlowych

WP
Przepis

Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, to samo zrobić z czosnkiem i cebulą. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Całość przełożyć do sitka, zawiesić nad miseczką i odczekać około 15 minut. Można przykryć je talerzykiem. Po tym czasie wylać wodę, która wypłynęła z ziemniaków. W tym czasie zrobić guacamole: awokado przekroić na pół, wyjąc pestkę, obrać, a miąższ przełożyć do miseczki, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, sól i sok z cytryny. Zmiksować na gładko. Masę ziemniaczaną przełożyć do miski, dodać 1–2 łyżki mąki z ciecierzycy (najlepiej ją przesiać, żeby nie było grudek), posiekany drobno szpinak, sól i całość wymieszać. Uformować małe placuszki i usmażyć je na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek extra vergine. Gorące placki podawać z guacamole i pokrojonymi pomidorkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation