Kuchnia

kuchnia

Zapiekanka baza:
70 dkg ziemniaków, najlepiej podobnej wielkości
1 por
1 łyżka oliwy

Sos beszamelowy / konsystencja bardziej płynna:

1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
400 ml mleka
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól do smaku
pieprz do smaku
Przygotowanie

Obrane i umyte ziemniaki kroimy na cienkie plastry (jeśli lubicie grubsze plastry, ważne, aby wydłużyć czas pieczenia).

Wyczyszczonego, umytego pora kroimy na krążki, podsmażamy go na oliwie do lekkiego zmiękczenia i zarumienienia ok. 5 min.

Sos beszamelowy, wersja bardziej płynna niż klasyczna: na patelni roztapiamy masło dodajemy łyżkę mąki i zasmażamy ok. 1-2 minut (patelnie ustawiamy na minimalnym ogniu).

Powoli dodajemy mleko mieszając i rozbijając powstałe grudki. Po dodaniu całości mleka ścieramy trochę gałki muszkatołowej, dodajemy sól i pieprz do smaku. Po zdjęciu z ognia, do sosu dodajemy przygotowanego pora. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy w rzędach krążki ziemniaków zalewamy sosem. (U mnie zazwyczaj wychodzą 4 warstwy ziemniaków i 4 warstwy sosu, więc składniki już na początku dzielę na 4 części.). Ostatnią warstwę ziemniaków zalewamy sosem.

Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, grzałki góra-dół na 25 min. i na 10 min. grzałki góra-dół-termoobieg.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation