Kuchnia

kuchnia

DELIKATNY GULASZ Z INDYKA


Główne składniki

mięso z piersi indyka (ok. 500 g)
3 łyżki rodzynek
5 suszonych śliwek
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 duża papryka czerwona
2 średnie marchewki
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
2-3 łyżki oliwy lub oleju
1 świeża papryczka chili (opcjonalnie sproszkowane chili)
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, oregano, tymianek, majeranek, papryka słodka, kurkuma, pieprz, sól

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dodajemy odrobinę oliwy, dużą szczyptę soli i po trochu papryki słodkiej, pieprzu, oregano i tymianku. Mieszamy i wkładamy na jakiś czas do lodówki.

Suszone śliwki przekrawamy na pół i wraz z rodzynkami namaczamy w letniej wodzie (ok. pół szklanki).

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Papryczkę chili kroimy w plasterki.

Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

W sporym rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy lub oleju i obsmażamy mięso na złoty kolor.

W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy lub oleju i podsmażamy cebulę.

Zdejmujemy cebulę z patelni, wrzucamy marchewkę i paprykę i podsmażamy. Dodajemy posiekany czosnek i papryczkę chili (jeśli używamy sproszkowanego chili, dodajemy ok. pół łyżeczki). Dodajemy też łyżeczkę papryki słodkiej i po szczypcie majeranku, oregano i tymianku.

Po ok. 10 minutach zawartość patelni wrzucamy do rondla z podsmażonym mięsem. Dodajemy również podsmażoną wcześniej cebulę. Mieszamy składniki.

Podlewamy gulasz odrobiną wody. Dodajemy listek laurowy i kilka kulek ziela angielskiego. Dusimy danie małym ogniu ok. 15 minut.

Dodajemy łyżeczkę kurkumy i papryki słodkiej, pół łyżeczki pieprzu, po dużej szczypcie oregano, tymianku i majeranku oraz namoczone rodzynki i śliwki (wraz wodą). Dusimy kolejnych 15 minut. Solimy do smaku.

Dodajemy 3-4 łyżki jogurtu naturalnego, mieszamy, dusimy danie jeszcze 5 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation