Kuchnia

kuchnia

"Francuz" ze szpinakiem
Składniki na "francuz" ze szpinakiem
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1-2 łyżki tłuszczu (olej, masło, masło ghee)
1 biała część pora
1 paczka mrożonego szpinaku
1/2 kostki fety z Mlekovity
1-2 jajka
czosnek (według gustu)
sól, pieprz
lubczyk, cząber, majeranek
bułka tarta
opcjonalnie : Vegeta, gałka muszkatołowa
Przygotowanie dania "francuz" ze szpinakiem

Reklama

Szpinak ułożyć na patelni i na małym ogniu dobrze odparować odlewając po drodze wodę.
Na patelni podsmażyć pora, dodać szpinak i przyprawy.
Gdy szpinak już będzie gęsty, odstawić, wystudzić.
Chłodny wymieszać z solą, pieprzem, przyprawami, rozdrobnioną fetą i 1 1/2 jajka. Dodać zmiażdżony praską świeży czosnek. Wymieszać.
Ciasto rozwinąć, leciutko podsypać drobną bułką tartą. Wyłożyć i rozsmarować łopatką farsz szpinakowy. Zwinąć jak roladę. Skleić zwiniętą krawędź jajkiem oraz zakleić dokładnie przeciwległe brzegi. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki i pozwolić na 15 minut ciastu odpocząć.
Wyjąć, zdjąć folię, pokroić w poprzek na 10 równych "ślimaczków", ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować po wierzchu rozkłóconą połową jajka i wstawić na 15 - 20 minut do nagrzanego piekarnika.

Ciasto francuskie, źródło : "Biedronka" Szpinak : liście rozdrobnione, ale bez przesady ... ;) (używałam Bonduelle, Ortikę i Fritar, takie akurat mam w sklepach)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation