Kuchnia

DIETA OPTYMALNA

WYLICZANIE BTW
To może od początku i dla 2 kg karkówki:

Składniki:

- karkówka 2 kg
- smalec 200 g
- pieczarki 400 g (można zrobić bez nich)
- cebula 800 g
- papryka czerwona ok. 200 g
- można dodać jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego

Mięso pokroić w centymetrowe plastry i poukładać w brytfannie "na zakładkę" (jak np. plasterki sera na półmisku) , posypać przyprawami - może być tylko sól i pieprz , dodać pół kostki smalcu, zakryć pokrywką lub folią aluminiową i piec w piekarniku dwie godziny.

Podsmażyć na patelni cebulę, pieczarki i paprykę - z pozostałą ilością smalcu (można na koniec dodać łyżkę koncentratu pomidorowego) .

Jeśli mięso jest gotowe, dodać na niego usmażoną cebulę z papryką (równą warstwę na górze), zakryć i pozostawić w gorącym piekarniku na 10 min.

Podawać z ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Smacznego

Wyliczmy proporcje:

Karkówka :

- B - 13,2 g, więc w 2 kg B = 264 g
- T - 18.7 g , więc w 2 kg T = 374 g

do tego łącznie 200 smalcu, czyli T - 198 g, co w sumie da:

- B - 264 g
- T - 572 g

B : T wyniesie (572 : 264) 1 : 2,16

Teraz węglowodany w warzywach i pieczarkach:

- pieczarki - 4 x 3,5 = 14g
- cebula - 8 x 6,9 = 55 g
- papryka - 2 x 6,9 = 14 g
= razem węglowodany ze wszystkich powyższych warzyw wyniosą: W = 83 g

W stosunku do całego białka z karkówki te węglowodany ( B : W ) wyniosą 1 : 0,3

Przy założeniu, że karkówka jest na dwa obiady a warzywa na jeden (jutro usmaży się świeże) to ta proporcja B : W wyniesie (83 : 132) 1 : 0,6 . Można więc do tego dołożyć jeszcze łyżkę ziemniaków i kiszony ogórek.

W całym daniu dla osób, które nie chcą tracić na wadze jest nieco za mało tłuszczu, stąd trzeba go uzupełnić np kawą ze śmietanką, albo przy kolejnym posiłku, jeśli do śniadania nie zjedzono go więcej niż 1 : 2,5 - 3,5 . Mówimy o osobach nie obciążonych dużym wysiłkiem fizycznym. Bilasować proporcje należy dla doby.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation