Kuchnia

DIETA OPTYMALNA

Kapusta z ziemniakami

Miałam więc do dyspozycji:

– 500 g kiszonej kapusty
– 200 g surowego boczku
– 100 g smalcu
– 200 g obranych ziemniaków
– 150 g wywaru mięsnego
– pieprz i ziele angielskie

W garnku o grubym dnie podsmażyłam na smalcu pokrojony w nieduże skwarki boczek, dodałam kapustę i też podsmażyłam. Potem do kapusty dodałam wywar oraz przyprawy i warzyłam wszystko do miękkości.

W innym garnku wstawiłam do gotowania ziemniaki.

Gdy kapusta była miękka dodałam do niej rozgniecione po ugotowaniu i odlaniu ziemniaki, które kapustę zagęściły tak że otrzymałam coś a’la puree z nitkami kapusty oraz skwarkami. Całość ważyła 940 g.

W 100 g było:

– Białko – 3,42 g
– Tłuszcz – 22,76 g
– Węglowodany – 4,97 g

– B : T : W = 1 : 6,6 : 1,4

Smakowicie było, czego i Państwu życzę dodając że w przepisie @ Adampio było jeszcze 200 g cebuli oraz 100 g słoniny. Znaczy można i tak, i tak. Dzisiejszą zjadłam z żeberkiem ( uzyskując łącznie B : T : W = 1 : 4 : 0,6 ), na fotografii już bez kości. Smakowałaby i do sznycla z boczku, kotletów, białej kiełbasy i wątróbki pewnie też.


Zapiekanka ziemniaczki, boczek i kapusta kiszona

Koleżanka upiekła. Pracy niewiele, a rodzinie smakowała. Przypuszcza że dobra byłaby również z cebulą i pieczarkami w miejsce kapusty. Może kiedyś sprawdzi i się z nami podzieli 😉

Składniki:

– 600 g wędzonego boczku
– 400 g obranych ziemniaków
– 500 g kiszonej kapusty
– 50 g smalcu
– przyprawy

Ziemniaki i boczek kroimy w plasterki i układamy wraz z kapustą kiszoną w brytfannie z dodatkiem smalcu.

Kapustę posypujemy ziarnami kminku (według upodobania), na to dajemy talarki ziemniaków i posypujemy je „Przyprawą do ziemniaków”. Na górę kładziemy warstwę boczku i lekko prószymy ją czarnym pieprzem.

Zamkniętą brytfannę wstawiamy na 1,5 godz. do piekarnika na 200oC. Pod koniec pieczenia na chwilę pozostawiamy zapiekankę w piekarniku odkrytą, aby się przyrumieniła.

Jest to pełnowartościowe danie i nie wymaga dodatków. Smacznego.

W 100 g potrawy jest:

– B = 6,1 g
– T= 21,8 g
– W = 5 g

B :T :W zapiekanki wynosi 1 : 3,6 :0,8
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation