Kuchnia

A Gusto Mio

Kruche, czekoladowe ciasto z brzoskwiniami i kremem z mascarpone.

Składniki na ciasto kruche:

150 g masła
100 g cukru
1 jajko
70 g mielonych na pył migdałów (mąka migdałowa)
200 g mąki
25 g kakao gorzkiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki na masę:

300 g brzoskwiń z puszki
250 g serka mascarpone
80 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Szczypta cynamonu
1 łyżka rumu
Cukier puder

Przygotowanie :

W misce mieszamy mąkę, drobno zmielone migdały (mąkę migdałową), kakao, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli.

Dodajemy miękkie masło pokrojone a kawałki i jajko.

Szybko zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę z serka mascarpone.

Brzoskwinie odsączamy z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plasterki (ósemki).

Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy mascarpone, cynamon, ekstrakt z wanilii i rum.

Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszając dodajemy do masy.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm.

Okrągłą formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie ciastem.

(Podpiekam tak przygotowany spód ciasta przez około 10- 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C)

Na dnie ciasta układamy 2/3 pokrojonych w plastry brzoskwiń (zostawiamy trochę do dekoracji).

Wypełniamy kremem z mascarpone i na wierzchu układamy pozostałe brzoskwinie.

Wkładamy do piekarnika 180°C na około 35 – 40 minut.

Po upieczeniu zostawiamy do przestygnięcia, posypujemy cukrem pudrem, przekładamy na ozdobny talerz i serujemy.
Smacznego!
www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation