Kuchnia

A Gusto Mio

Kruche, czekoladowe ciasto z kokosem
Składniki na ciasto kruche:

150 g masła
100 g cukru
1 jajko
75 g mielonych na pył orzechów laskowych
200 g mąki
20 g kakao gorzkiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki na masę:

120 g gorzkiej czekolady 70%
50 ml mleka
70 g masła
100 g cukru
2 jajka
100 g wiórków kokosowych
30 g mąki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Szczypta soli
Cukier puder

Przygotowanie :

W misce mieszamy mąkę, drobno zmielone orzechy, kakao, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli.

Dodajemy miękkie masło pokrojone na kawałki i jajko.

Szybko zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę.

Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy miękkie masło, szczypte soli i ekstrakt z wanilii.

Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszając dodajemy do masy.

Na koniec dosypujemy mąkę wraz z wiórkami kokosowymi, mieszamy dobrze , aż składniki się połączą.

Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Dolewamy mleko i za pomocą miksera ucieramy ok 5 min do uzyskania kremu o lejącej konsystencji.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm.

Okrągłą formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie ciastem.

(Podpiekam tak przygotowany spód ciasta przez około 10- 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C)

Na dno ciasta wylewamy czekoladowy krem, nastepnie kokosową masę.

Wkładamy do piekarnika 180°C na około 35 – 40 minut.

Po upieczeniu zostawiamy do przestygnięcia, posypujemy cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi, przekładamy na ozdobny talerz i serujemy.
Smacznego!
www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation