Kuchnia

A Gusto Mio

Bakłażan grilowanyh pod stróżką oliwy.
Składniki:

bakłażany
Oliwa z oliwek
Czosnek granulowany/lub ząbki czosnku
Czerwona pikantna papryczka (peperoncino)
Oregano/ lub zielona pietruszka
Ocet balsamiczny
Sól

Przygotowanie:

Bakłażany myjemy i kroimy w 1 cm plastry, solimy i zostawiamy na 30 minut ,by pozbyć się goryczki.

Płuczemy i suszymy na papierowym ręczniku.

Rozgrzewamy patelnię grillową, smażymy plasterki na oliwie, aby każdy kawałek miał charakterystyczne paski.

Do pojemnika wlewamy trochę oliwy, układamy grillowane plastry bakłazana, delikatnie solimy, dodajemy czosnek granulowany lub drobno pokrojone ząbki czosnku, posypujemy oregano (lub posiekaną natką pietruszki), dodajemy pikantną papryczkę, skrapiamy octem balsamicznym i polewamy stróżką oliwy z oliwek.

Ponawiamy czynność do wyczerpania grilowanych plastrów bakłażana.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Podajemy jako przystawkę.
Smacznego.
www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation