Kuchnia

A Gusto Mio

Ciasto drożdzowe morelowo – cytrynowe z makiem.

Składniki :

25 g świeżych drożdży
200 ml ciepłego mleka
60 g cukru
2 jajka
400 g mąki
Szczypta soli
100 g masła roztopionego i ostudzonego

Składniki na krem :

50 g cukru
100 g miękkiego masła
Skórka otarta z jednej cytryny
Sok z jednej cytryny
300 g moreli
Cukier puder
1 łyżeczka maku + do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Drożdże wkładamy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy.

Kiedy się rozpuszczą, dodajemy mąke, cukier i sól.

Cały czas mieszając dodajemy jajka i rozpuszczone masło.

Wyrabiamy ciasto, kiedy zacznie odstawać od ścianek miski, formujemy kulę, przykrywamy

wilgotną ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia 40 minut w ciepłym miejscu.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, ponownie zagniatamy ciasto i wykładamy nim całą

blaszkę.

Przykrywamy i czekamy kolejnw 20 minut, aż ciasto podrośnie.

W tym czasie przygotowujemy krem, którym będziemy faszerować ciasto.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy otartą skórkę, łyżkę maku i sok z cytryny.

Masę przekładamy do worka cukierniczego bądz szprycy.

W wyrośniętym cieście kciukiem robimy liczne wgłębienia, dość gęsto.

Wgłębienia w cieście faszerujemy kremem maslano-cytrynowym i przykrywamy morelami.

Oprószamy makiem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25 minut.

Studzimy i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznnego.

www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation