Kuchnia

Masterchef I

magda mierzwińska – comber z królika w sosie grzybowym, z wątróbką, makaronem i sałatą rzymską z kaparami

magda mierzwińska – comber z królika w sosie grzybowym, z wątróbką, makaronem i sałatą rzymską z kaparami

skŁadniki:



1 wytrybowany comber z królika

1 płat wątroby króliczej

plaster wędzonej słoniny ( pokrojony w kosteczkę)

kilka listków szałwii

2 gałązki rozmarynu

6 kapeluszy prawdziwków

1 kieliszek wina

1/3 szklanki śmietany 36%

1 łyżka masła

½ szklanki bulionu warzywnego

sól, pieprz

3 płaty lasagne, ugotowane i pokrojone w paseczki

sałata rzymska,

kapary,

sos winegret:

sok z cytryny,

oliwa z oliwek,

Łyżka miodu,

sól, pieprz



sposÓb przygotowania:

kostki słoniny wytopić na patelni, zdjąć skwarki, dorzucić listki szałwi i rozmarynu (szałwii może być więcej, ale igiełek rozmarynu ok 1 łyżeczki). po ok. minucie smażenia, na patelni położyć comber z królika i pozostawić do lekkiego zezłocenia (po ok 1,5 minuty z każdej strony). zdjąć z patelni i zawinąć w folię aluminiową.

na tym samym tłuszczu przesmażyć wątróbkę (po 1 minucie z każdej ze stron, jeśli ma być krwista, a o 2-3 minuty dłużej, jeśli ma być wysmażona). zdjąć z patelni. posolić po usmażeniu.

na tłuszczu przesmażyć grzyby, wlać wino i odparować je. wlać bulion, doprowadzić sos do wrzenia i lekko odparować. wlać śmietanę i włożyć combry. dusić pod przykryciem przez ok. 6-8 minut. doprawić solą i pieprzem by zrównoważyć smaki. wykończyć sos łyżką masła, po zdjęciu go z ognia.

do całości dorzucić makaron i skwarki ze słoniny. wymieszać.

wymieszać składniki winegretu na jednolity sos (najlepiej stopniowo dolewając do pozostałych składników oliwę). wymieszać z osuszoną (!) sałatą.



na talerzu ułożyć makaron z sosem, combry przekroić ukośnie na pół i ułożyć je na makaronie. kapelusze prawdziwków ułożyć wokół sosu. wątróbkę włożyć na ostatnią minutę do sosu, przekroić na pół i ułożyć obok combrów. do dekoracji użyć kilku igiełek rozmarynu przesmażonych na słoninie.

obok ułożyć sałatkę. można ją udekorować przesmażonymi na tłuszczu ziołami i kaparami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation