Jeśli brakuje Wam placków ziemniaczanych to dzisiaj prezentuję jeden ze stosowanych przeze mnie zamienników, czyli placki z kalafiora bez mąki, które doskonale smakują na ciepło z różnego rodzaju sosami i gulaszami mięsnymi, jak i na zimno z dipami np. czosnkowym, koperkowym, tzatziki lub zastępują „pieczywo” w kanapkach 😉 Znakomicie sprawdzają się nie tylko u osób na dietach LCHF, ale i u alergików, ponieważ nie zawierają glutenu i laktozy.
placki z kalafiora bez mąkiSkładniki na placki z kalafiora bez mąki:
450 g startego kalafiora
1 jajko
1 ząbek czosnku
30 g cebuli
sól himalajska lub kłodawska
pieprz czarny mielony
ulubione zioła np.prowansalskie, bazylia, oregano, inne przyprawy lub/i świeży koperek czy natka pietruszki – ogranicza Was tylko Wasza inwencja twórcza 😉
Kalafiora oczyścić, oberwać z zielonych liści i łodyg a następnie białe części zetrzeć na dużych oczkach na tarce lub rozdrobnić w blenderze.
Startego kalafiora podgrzać na małym ogniu pod przykryciem na suchej patelni od czasu do czasu mieszając by się nie przypalił. Następnie odkryć patelnię aby odparowała woda a kalafior nieco przestygł.
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.
Do lekko wystudzonego kalafiora dodać startą cebulę, wyciśnięty czosnek i jajko. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami a następnie dobrze wymieszać.
Można dodać zielone dodatki jak natka pietruszki czy koperek.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z masy kalafiorowej formować cienkie płaskie placki.
placki z kalafiora bez mąki
Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 180°C (góra-dół lub termoobieg) pilnując by nie przypiekły się za bardzo.
placki z kalafiora bez mąki
Podawać na ciepło z gulaszami (foto gulasz) lub na zimno jako lunch, przystawki z różnego rodzaju dipami np czosnkowym, koperkowym, tzatziki itp. lub jako pieczywo do kanapek.
placki z kalafiira z gulaszem węgierskim
Smacznego!
—
BTW całości (same placki bez dodatków): 545 g, 193 kcal, B 17g, T 6 g, W 15 g. W 100 g: 35 kcal, B 3g, T 1g, W 3 g.
Tags: bez glutenu, bez laktozy, bez mąki, bez mleka krowiego, bezglutenowe, dieta, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta odchudzająca, dieta optymalna, dieta paleo, fit, gluten free, gotowanie, high fat, jajka, kalafior, keto, ketoza, kuchnia, lchf, low carb, low carb high fat, lunch, lunch niskowęglowodanowy, nadwaga, niskowęglowodanowa dieta, olalalchf, otyłość, paleo, placki, placki z kalafiora, pszeniczny brzuch, schudnij, węglowodany, zdrowe odżywianie
MA==