Kuchnia

A Gusto Mio

Faszerowane cukinie papryką i ryżem.


Składniki :

4 cukinie kuliste
100 g ryżu basmatii
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
Oliwa z oliwek
2 upieczone papryki (czerwona i żółta)
2 łyżki passaty pomidorowej
½ łyżeczki oregano
Migdały mielone do posypania wierzchu
Sól
pieprz

Przygotowanie :

Pieczamy całe papryki w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 – 40 minut.

Po upieczeniu wkładamy je do woreczka foliowego i zostawiamy do ostygnięcia.

W ten sposób papryki łatwiej będą się obierać ze skórki.

Ryż gotujemy na sypko zgodnie z instukcją na opakowaniu.

Cukinie wydrążamy za pomocą łyżki.

Miąższ cukini drobno kroimy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną drobno cebulę i czosnek.

Po chwili dodajemy miąższ cukinii i smażymy aż cała woda odparuje.

Do cukinii dodajemy passatę z pomidorów, oregano, ugotowany ryż i drobno pokrojoną upieczoną paprykę.

Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Napełniamy nadzieniem wydrążone cukinie, układamy je na blasze do pieczenia , skropiamy odrobiną oliwy i posypujemy migdałami.

Pieczemy w 180°C przez ok 30 minut
Smacznego.
www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation