Kuchnia

tarty wytrawne, zapiekanki, pizze

Ciasto cebulowe - Allgäuer Zwiebelkuchen

Składniki:

Ciasto:
150 g mąki pszennej
50 g zmielonych migdałów lub orzechów
1 jajko
100 g masła
szczypta soli
szczypta cukru
Nadzienie:
1 kg cebuli
150 g boczku wędzonego, surowego
garść natki pietruszki, posiekanej
250 g śmietany
2 jajka
oliwa lub klarowane masło - do smażenia
sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku



tarta cebulowa - Allgäuer Zwiebelkuchen


1. Z mąki, zmielonych orzechów, masła, jajka, szczypty soli i cukru wyrobić ciasto kruche. Owinąć w folię i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
2. W tym czasie przygotować nadzienie. Cebulę pokroić w półplasterki, boczek w paski.
Najpierw podsmażyć na chrupiąco boczek, po czym ściągnąć go z patelni. Dodać odrobinę oliwy lub klarowanego masła i podsmażyć cebulę. Powinna się lekko zrumienić. Po usmażeniu wymieszać z boczkiem i przestudzić.
3. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (górna i dolna grzałka), formę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować do takiego rozmiaru, aby dokładnie wypełnić nim formę.

4. Jeśli lubicie chrupiące ciasto to nadszedł czas na krótkie podpiekanie ciasta. W tym celu należy ponakłuwać je widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na ten z kolei wysypać fasolę lub ceramiczne kulki. Podpiekać ciasto 5 minut, a następnie wyciągnąć z piekarnika i pozbyć się obciążenia i papieru.
5. Przygotować płynne wypełnienie. Roztrzepać dokładnie jajka ze śmietaną, przyprawami i pietruszką. Do formy z podpieczonym ciastem wyłożyć równomiernie cebulę z boczkiem i zalać przygotowaną masą. Piec około 35-40 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika przestudzić lekko tartę i podawać

Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation