Kuchnia

tarty wytrawne, zapiekanki, pizze

Focaccia z mozarellą i czosnkiem

Składniki:
30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży suchych
325 ml letniej wody
szczypta cukru
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy extra vergine
Dodatkowo:
1 kulka mozarelli (125 g) lub innego ulubionego sera
1 łyżka dowolnych ziół np. tymianku, oregano lub mieszanki ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
2 łyżki stopionego masła
Wykonanie:
Do niewielkiej miseczki wkładamy drożdże ze szczyptą cukru. Dodajemy 120 ml letniej wody, mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na 10 min, aż drożdże się spienią.

Do dużej miski przesiewamy mąkę i sól, następnie dodajemy do miski drożdże, oliwę i tają ilość wody, aby ciasto miało zwartą konsystencję. Ciasto wykładamy na stolnicę oprószamy mąką i wyrabiamy przez 8-10 min, aż do momenty gdy będzie gładkie i elastyczne. Duża miskę smarujemy oliwą z oliwek, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyjmujemy je na stolnice i wyrabiamy chwilę. Następnie ciasto rozciągamy na średnicę ok. 30-40 cm i układamy na natłuszczonej oliwa blaszce do pieczenia. Tak przygotowanie ciastom przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 C.

W cieście w kilku miejscach robimy dołki za pomocą palców. Czosnek drobno kroimy, mieszamy go z masłem, a następnie układamy na cieście. Wierzch posypujemy przyprawami. Ciasto wkładamy do piekarnika i podpiekamy 15 min. Następnie ciasto wyjmujemy posypujemy mozarellą i pieczemy kolejne 5-10 min, aż ciasto się zrumieni a ser roztopi. Serwujemy od razu po przygotowaniu.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation