Kuchnia

tarty wytrawne, zapiekanki, pizze

NAJLEPSZA ZAPIEKANKA NA CIEPŁE DNI

do przygotowania używam:
piekarnik, garnek do gotowania makaronu, miska do wymieszania nadzienia, naczynie żaroodporne

przepis:
makaron duże muszle - mniej więcej pół opakowania
opakowanie serka ricotta 250g
100g mascarpone
1 kulka mozarelli
dwie garście parmezanu lub inny tego typu twardy ser
pęczek szparagów
passata pomidorowa (ja użyłam dużej(690g) butelki bo bardzo lubię dużo sosu)
bazylia
sól, pieprz

Szparagi posypuję pieprzem, solą i skrapiam oliwą, następnie wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180st i piekę w zależności od szparagów 8 do 15minut (szczegóły tego procesu tu). Gdy szparagi są już upieczone, makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy makaron dochodzi mieszam w misce mascarpone, ricottę (jedną łyżkę ricotty zostawiam na później), połowę mozarelli i garść parmezanu, gdy wszystko się połączy w masę, dodaję pokrojone drobno szparagi. Całość doprawiam jeszcze odrobiną pieprzu.
Do naczynia żaroodpornego wlewam passatę, dodaję pieprz, sól, jeśli potrzeba to pół łyżeczki cukru, oraz pozostałą łyżkę ricotty. Mieszam do połączenia, na koniec dodaję porwaną na drobne kawałki bazylię*.
Muszle nadziewam, wkładając mniej więcej łyżeczkę na muszlę, układam w naczyniu na sosie, posypuję pozostałym parmezanem oraz resztą mozarelli i zapiekam około 15 -20minut w 200stopniach (na ostatnie 5 minut włączając opcję grilla od góry).
Przepd podaniem posypuję jeszcze pieprzem i bazylią.

*bazylii nigdy nie siekam, zawsze rwę ją na kawałki. Mimo że wiele osób ją sieka, dla mnie siekana ma zupełnie inny smak. polecam więc pracę palcami zamiast nożem.

Smacznego!
ps. z tych proporcji wychodzi obiad dla 4 osób, ja zapiekam to w 3 foremkach jak na zdjęciu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation