Kuchnia

tarty wytrawne, zapiekanki, pizze

sos porowy do pizzy

Składniki: na sos porowy
biała część z jednego pora
pół avocado pokrojonego w kostkę
2 łyżki białego wytrawnego wina
1/2 szklanki mleka 3,2%
łyżka mąki pszennej
łyżka masła
drobno pokrojona chili ( opcjonalnie )
ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku

Por pociąć na drobno, wrzucić na rozgrzane masło i zeszklić, dodać drobno posiekany czosnek, chili i przez chwilę smażyć. Dolać wino, poczekać aż jego część odparuje, zdjąć z ognia zasypać łyżką mąki i dobrze wymieszać, następnie dolać mleko, sól i pieprz do smaku, doprowadzić do wrzenia i odstawić do ostygnięcia.

dodatki:
szakitka
gruszki
aromatyczny ser
boczek
rukola
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation