Kuchnia

tarty wytrawne, zapiekanki, pizze

GALETTE Z GORGONZOLĄ, GRUSZKĄ, MIODEM I TYMIANKIEM

Składniki:
na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g chłodnego masła, pokrojonego w kostkę
4 łyżki wody
1 jajko + 1 rozbełtane do posmarowania rantów
1 łyżeczka świeżego tymianku
na nadzienie:
ok. 60 g gorgonzoli piccante ( mniej więcej jedna garść)
2 dojrzałe gruszki
1 łyżeczka świeżego tymianku
na sos:
2 łyżki płynnego miodu (skrystalizowany podgrzać)
1 łyżka octu balsamicznego z Modeny
Wykonanie:
Składniki ciasta posiekać nożem, później zagniatać rękami, krótko, aż powstanie spójne ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez pół h.
Gruszki pokroić w plastry. Schłodzone cisto rozwałkować tworząc okrąg, przełożyć je na blachę wyłożoną papierem o pieczenia. Pokruszyć gorgonzolę, zostawiając 2 cm wolnych brzegów. Ser przykryć gruszkami, całość posypać tymiankiem. Brzegi ciasta złożyć do środka, przykrywając częściowo gruszki. Powstałe ranty posmarować rozbełtanym jakiem.
Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40 min., aż ciasto będzie przyrumienione. Miód wymieszać z ostem balsamicznym. Tartę wyciągnąć z piekarnika, odstawić na 10 minut do lekkiego ostudzenia. Podawać ciepłą, polaną sosem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation