Kuchnia

tarty wytrawne, zapiekanki, pizze

Tarta z kozim serem

Składniki
Ciasto kruche
300 g mąki pszennej
200 g masła
2 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
Nadzienie
200 g filetów z kurczaka
2 cebule
4 jajka
200 g śmietanki 30%
100 g sera koziego
100 g mozzarelli
sól, pieprz
olej do smażenia
Wykonanie
Masło siekamy i zagniatamy wraz z mąką, solą i wodą. Powstałe kruche ciasto chłodzimy kilkanaście minut w lodówce, następnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę (u mnie prostokątna o wymiarach 21 cm x 31 cm). Podpiekamy 10 minut w 180ºC.
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy. Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy. Jajka dokładnie mieszamy ze śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie układamy kawałki kurczaka, cebulę, pokrojony w kostkę ser, wlewamy masę jajeczną i pieczemy w 180ºC przez 25 minut. Podajemy na ciepło z sosem jogurtowym lub czosnkowym. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation