Kuchnia

tarty wytrawne, zapiekanki, pizze

Zapiekanka z kapustą kiszoną.

ok. 350 g kapusty kiszonej
750 g ziemniaków
250 g kwaśniej śmietany
cebula
250 ml bulionu
łyżka masła
łyża miodu
szczypta gałki muszkatołowej
liść laurowy
sól, pieprz

Na dużej patelni topimy masło i podsmażamy na nim posiekaną cebulę i odciśniętą dobrze kapustę kiszoną. Doprawiamy solą, pieprzem i miodem. Dolewamy połowę bulionu i dodajemy liść laurowy. Gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy, a kapustę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki. Układamy w naczyniu na wierzchu kapusty. Resztę bulionu mieszamy ze śmietaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wylewamy na ziemniaki. Pieczemy ok. 50 minut w 210°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation