Kuchnia

tarty wytrawne, zapiekanki, pizze

Piróg biłgorajski

Składniki:

Ciasto drożdżowe

3 szklanki mąki,
1 szklanka mleka,
0,5 kostki masła,
3 żółtka,
0,5 kostki drożdży.
Farsz do piroga/kaszaka
1kg ugotowanych ziemniaków,
0,5 kg kaszy gryczanej,
35 dag tłustego białego sera,
1 szklanka śmietany 18%,
4 jajka,
sól,
pieprz,
1 łyżka smalcu.

Wykonanie:

Najpierw do małego kubka wrzuciłam rozdrobnione drożdże, posypałam łyżką cukru i zalałam ok 2 łyżkami ciepłej wody. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Trochę serca w kuchni
Trochę serca w kuchni


W dużej misce przygotowałam rozczyn ze szklanki mąki i połowy szklanki mleka oraz dodałam wyrośnięte drożdże. Całość dokładnie wymieszałam i zostawiłam do wyrośnięcia, tak by ciasto zwiększyło swoją objętość. Następnie dodałam resztę mąki i mleka, roztopione masło i trzy żółtka. Całość ugniatałam do momentu, aż ciasto odchodziło od ręki. Jeżeli okaże się, że ciasto będzie zbyt rzadkie - trzeba dodać więcej mąki, ale róbcie to dopiero pod koniec ugniatania.

Kolejnym etapem jest przygotowanie farszu.

Świeżo ugotowane ziemniaki, w których pozostawiłam trochę wody po odcedzeniu dokładnie stłukłam i wsypałam do nich 0,5 kg kaszy gryczanej (sypkiej, nie ugotowanej). Następnie dodałam łyżkę smalcu, całość dokładnie wymieszałam i pozostawiłam na malutkim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając i sprawdzając czy kasza się nie przypala.

Kiedy kasza zmiękła dodałam pokruszonego sera, soli i pieprzu a następnie całość zalałam śmietaną i dodałam jajka. Dokładnie wszystko wymieszałam.

Farsz na piroga/kaszaka biłgorajskiego
Farsz na piroga/kaszaka biłgorajskiego


Na stolnicy rozwałkowałam ciasto drożdżowe na cieniutki placek i wyłożyłam przygotowany farsz ( trzeba go dać bardzo dużo) a następnie całość zwinęłam i włożyłam do wysokiej blaszki. Idealnie do tego pasuje podłużna blaszka od prodiża ponieważ boki bardzo ładnie się zapiekają.

Ciasto na piroga w formie
Ciasto na piroga w formie

Ciasto przed pieczeniem
Ciasto przed pieczeniem

Ciasto posmarowałam jajkiem roztrzepanym z mlekiem, aby się ładnie zarumieniło podczas pieczenia. Piroga piekłam w temp. 180 ° C przez ok. 1 godz. 40 min.

Po wyjęciu z piekarnika wierzch ciasta należy od razu posmarować wodą alby skórka była miękka i przykryć ścierką do odparowania.
Upieczony piróg/kaszak biłgorajski
Upieczony piróg/kaszak biłgorajski


Piróg jest przepyszny i zachowuje świeżość przez kilka dni. Polecam wypróbowanie przepisu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation