Kuchnia

tarty wytrawne, zapiekanki, pizze

Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere

Składniki:

3 ziemniaki
1 duża marchew
1 pietruszka
4 bataty
1 pęczek natki pietruszki
100 g sera gruyere
2 ząbki czosnku
50 g masła
100 ml mleka
400 g mielonego mięsa wołoweg
1 cebula
20 g suszonych grzybów
Sos Worcestershire do smaku
Kukurydza w słodkiej śmietanie (puszka)
Keczup
Warzywa do przybrania


Charles Daigneault: Homar! Tego nie mogłem zepsuć!
Wideo: Mariusz Kordas/Jarek Łukawski/TVN Charles Daigneault: Homar! Tego nie mogłem zepsuć!

Przygotowanie:

Suszone grzyby namoczyć.

Warzywa obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie z oliwy z masłem. Przed końcem smażenia podać pokrojony drobno czosnek. Następnie odsączyć z tłuszczu i odstawić na bok.

Mięso usmażyć. Odlać z niego sok i dodać cebulę, doprawić sosem, solą, pieprzem i dodać namoczone wcześniej grzyby. Wszystko razem usmażyć.

Ugotowane wcześniej warzywa zblendować, wymieszać z masłem, mlekiem, solą i pieprzem.

Osobno usmażyć kukurydzę ze śmietaną. 1/3 kukurydzy rozgnieść widelcem.

W foremce, od dołu, po kolei ułożyć mięso, kukurydzę, ziemniaki i wszystko posypać startym serem gruyere.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 min. Następnie włączyć opcje grillowania, zmienić temperaturę na 240 stopni i pozostawić do momentu, aż ziemniaki i ser staną się chrupkie. Wszystko posypać posiekana natką pietruszki. Serwować z keczupem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation