Kuchnia

tarty wytrawne, zapiekanki, pizze

Tarta chlebowa z farszem ruskim, papryką i jajkami

SKŁADNIKI (na formę 24 cm):


1 łyżka miękkiego masła do wysmarowania formy
ok. 10-12 kromek świeżego chleba tostowego
1 cebula drobno pokrojona, zeszklona na maśle lub oleju
1 łyżka prażonej cebulki
250 g półtłustego twarogu
500-600 g ziemniaków
7 jajek Farmio
sól, świeżo mielony pieprz do smaku
ok 1 łyżeczki granulowanego czosnku
kilka krążków czerwonej papryki
50 g bekonu wędzonego w plastrach
1 łyżeczka malutkich kaparów


PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (grzanie góra-dół).
2. Ziemniaki obrać, zalać wrzątkiem (nie solić), ugotować do miękkości, odlać wodę, odparować, lekko przestudzić.
3. Z chleba okroić skórki, spód formy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wysmarować masłem wraz z brzegami. Wyłożyć kromkami chleba dno i część ścianek tworząc rant (można je przeciąć po przekątnej). Wstawić formę na 10 minut do rozgrzanego piekarnika. Po tym czasie wyjąć, i przygotować farsz.
4. Ziemniaki utłuc na purée, połączyć z twarogiem, cebulką smażoną i prażoną, doprawić intensywnie do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną czosnku, wbić jedno jajko, wymieszać.
5. Bekon pokroić drobno i uprażyć przez chwilę na rozgrzanej, suchej patelni.
6. Masę serowo-ziemniaczaną umieścić na podpieczonym spodzie chlebowym, na wierzch wbić pozostałe sześć jajek, starając się nie uszkodzić żółtek, oddzielić je od siebie krążkami/kawałkami czerwonej papryki, posypać drobnymi kaparami i kosteczkami bekonu. Całość oprószyć solą i pieprzem.
7. Zapiekać w piekarniku w tej samej temp. z termoobiegiem przez ok. 30-35 minut, aż do całkowitego ścięcia białek. Czas pieczenia zależy od średnicy formy jakiej użyliście - większa średnica i mniejsza ilość jajek skraca czas pieczenia. Aby nie przypiec zbyt mocno żółtek (o co nie trudno:)), przykryłam formę w połowie pieczenia spodem od większej tortownicy.
8. Tartę podawać na gorąco, z sałatką lub sosem pomidorowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation