Kuchnia

tarty wytrawne, zapiekanki, pizze

lasagne bolognese czyli lasania po bolońsku.

składniki

ok. 500 g płatów lasagne
sos boloński
sos beszamel

sos bolognese

skadniki

4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
2 czerwone cebule
1 marchewka
¼ serela (korzeń)
2 łyżki cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ok. 600 g mięsa (wołowego i wieprzowego, pół na pół)
ok. 100 g chudego surowego boczku
200 ml czerwonego wina wytrawnego
ok. 125 ml wywaru (wołowego, drobiowego lub warzywnego)
500 g przecieru pomidorowego
200 ml mleka
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
parę łodyżek oregano
parę łodyżek bazylii

sos beszamelowy

składniki

4 łyżki masła
3 łyżki mąki
800 ml mleka
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
gałka muszkatołowa

dodatkowo

2 jajka
100 g + 100 g świeżo startego sera parmezan

lasagne

sposób wykonania sosu bolońskiego

cebulę, czosnek, marchew i seler pociąć na małe kosteczki i podsmażyć w dużym rondlu na oliwie. posypać cukrem, lekko skarmelizować. dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.

boczek i mięso przemielić, dodać do warzyw i dobrze zrumienić, rozdrabniając przy tym mięso na malutkie kawałeczki. zalać winem i płyn całkowicie zdredukować. dodać przecier pomidorowy.

podlać ok. 125 ml wywaru, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i dusić na małym ogniu, częściowo przykryte przykrywką, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 2,5 godziny.

pod koniec gotowania dodać mleko. wrzucić posiekane listki bazylii i oregano, wymieszać. ewentualnie ostatecznie doprawić. jeżeli sos wydaje się za gęsty, dodać odrobinę więcej wywaru lub mleka.

sposób wykonania sosu beszamel

masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę i cały czas mieszając trzymać na wolnym ogniu przez około minutę. dodać stopniowo mleko, cały czas rozbijając masę trzepaczką. następnie zostawić garnek na palniku i gotować na bardzo wolnym ogniu, bez przykrywki, aż masa zgęstnieje, tzn. ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. rondelek przykryć, odstawić na chwilę (nie gotować).

przed ułożeniem lasagne w naczyniu żaroodpornym, dodać do sosu beszamelowego jajka oraz 100 g startego sera i energicznie wymieszać.

lasagne

sposób wykonania lasagne

piekarnik rozgrzać do 180°C.

prostokatną foremkę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować lekko oliwą. na dnie
rozprowadzic 3 łyżki sosu beszamelowego. na sosie ułożyć pojedynczą warstwę z płatów makaronu. jeżeli będą na siebie zachodziły, podsmarować sosem beszamel, żeby ta podwójna warstwa nie była zbyt sucha.

makaron pokryć ok. 1 cm warstwą sosu bolońskiego, następnie rozprowadzić część sosu beszamel. ułożyć kolejną, identyczną warstwę i powtarzać to do skończenia płatów.

na końcu wymieszać ze sobą pozostały sos boloński i beszamel, wylać na powierzchnię lasagne i posypać suto świeżo startym serem.

naczynie włożyć do piekarnika i zapiekac przez ok. 50-60 minut. górna warstwa powinna mieć piękny, złoty kolor i być dobrze zrumieniona.

lasagne wyjąć z piekarnika, odczekac ok. 10 minut (łatwiej się ją wtedy dzieli na porcje), pokroić i serwowac.

buon appetito!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation