Kuchnia

tarty wytrawne, zapiekanki, pizze

Ciasto a'la cheesburger-hit imprezy


Składniki:
500 gram mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
250 mililitrów ciepłej wody
21 gram mokrych drożdży
500 gram mięsa mielonego(wołowe lub wieprzowe)
2 cebule
3 ząbki czosnku
250 ml sosu meksykańskiego lub pomidorowego
5 ogórków konserwowych
250 g pieczarki
2 łyżki musztardy
300 gram startego sera żółtego
3 łyżki prażonej cebulki
1 jajko i łyżka mleka do posmarowania ciasta
sezam lub czarnuszka do posypania ciasta
sól i pieprz

Przygotowanie:
W dużej misce łączymy pół kilo mąki, jedno jajko, cukier, sól oraz olej. Do tak przygotowanych składników dodajemy 250 mililitrów ciepłej wody z wcześniej wymieszanymi 21 gramami mokrych drożdży. Tak przygotowane składniki wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na
40 minut.
Po wyrośnięciu wyrabiamy ponownie nasze ciasto, dzielimy na dwie części(jedna większa druga mniejsza) i rozwałkowujemy tą większą na duże koło tak żeby starczyło również na brzegi.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na okrągłą tortownicę (24cm) tak aby ciasto wystawało poza jej brzegi (blaszka wcześniej wyłożona papierem i natłuszczona).
W międzyczasie podsmażamy mięso mielone z dodatkiem cebuli, czosnku soli oraz pieprzu.
Usmażone mięso wykładamy na ciasto,posypujemy odrobiną startego sera, dodajemy sos meksykański (lub inny,np ketchup), wykładamy ogórki konserwowe, pieczarki (wcześniej pokrojone w plastry i podsmażone na odrobinie oleju),posypujemy prażoną cebulką i smarujemy musztardą ,na koniec posypujemy pozostałym startym żółtym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation