Kuchnia

tarty wytrawne, zapiekanki, pizze

Biała Pizza z rukolą, białymi grzybami oraz mozzarellą, gruszką, serem provolone i orzeszkami pini. A zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego siekane funghi porcini

rukola
białe grzyby - podduszone
mozarella
gruszka
ser provolone
orzeszki pinii

sos do pizzy:
prawdziwki - ok. 25 dag
śmietanka słodka 18% - ok. 200 ml
dwie duże szalotki
dwa ząbki czosnku
pół szklanki białego, wytrawnego wina
pieprz, sól, majeranek - do smaku
2 - 3 łyżki startego parmezanu
pół pęczka natki pietruszki

Szalotkę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj oczyszczone i okrojone grzyby. Obsmaż na dużym ogniu, dodaj wino, czosnek, majeranek i zmniejsz ogień, przykryj i duś na małym ogniu ok. 10 minut.

Dodaj śmietanę, pietruszke i duś aż sos zgęstnieje.
Przypraw do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation