Kuchnia

tarty wytrawne, zapiekanki, pizze

ciasto
250 g mąki pszennej typ 650
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczki cukru
20 g świeżych drożdży
150 ml wody
30 ml oliwy

farsz:
1 pierś z kurczaka
2 łyżki masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 pęczek botwinki
garść rukoli
garść szpinaku
1/2 papryki
2 ząbki czosnku
1 cebula
100g żółtego sera
10 pomidorków koktajlowych
2 łyżki koncentratu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oregano
sól,pieprz

Ciasto na pizzę robimy wg tegoprzepisu i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Kurczaka kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojony czosnek, olej, sól i pieprz do smaku. Wszystko podsmażamy na maśle przez 5 minut pod pokrywką.

W tym czasie kroimy botwinę, łodygi dokładamy na patelnie i dusimy przez 2 minuty.

Liście botwiny, szpinak, rukolę kroimy w 1 cm paski.

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, cebulę kroimy w piórka, paprykę kroimy w kostkę, żółty ser trzemy na tarce.

Blat smarujemy oliwą, bierzemy połówkę ciasta i rozciągamy go palcami lub wałkiem 30x25cm.

Smarujemy koncentratem pomidorowym, oliwą z oliwek, posypujemy solą, oregano i nakładamy dodatki żółty ser, liście botwiny, szpinak, rukolę, paprykę, pomidorki,cebulę i gorącego kurczaka.

Całość zawijamy w duży rulon jak na filmiku, smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy pieprzem i przekładamy na naoliwiony papier do pieczenia i za pomocą noża albo łopatki robimy charakterystyczne dla fougasse nacięcia do samego dna, lekko rozciągamy i przekładamy na nagrzaną blachę z piekarnika.

Pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation