Kuchnia
tarty wytrawne, zapiekanki, pizze
Zapiekanka z ziemiaków, dorsza, boczku i kapusty Okrasy
Składniki:
1kg ziemiaków
8 plastrów boczku
800g filetów z dorsza
500g kiszonej kapusty
200ml słodkiej śmietany 30%
6 ząbków czosnku
50g masła
cytryna, kminek, miód
gałka muszkatołowa
suszony majeranek
sól, pieprz, olej
Boczek kroimy w kostkę i dzielimy na dwie porcje: jedną do kapusty, a drugą do dorsza. W garnku, w którym udusimy kapustę, rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy boczek. Gdy trochę się wysmaży dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dorzucamy kiszona kapustę, dobrze odciśniętą i trochę pokrojoną na drobniejsze kawałki. Mieszamy i dodajemy odrobinkę wody. Ot tyle, by się nie przypalało. Dodajemy dużą łyżkę miodu, łyżkę soku z cytryny i kminek. Pomału dusimy kapustę, aż zmięknie, ale nie rozgotuje się.
Rozcieramy, najlepiej w moździerzu, 2-3 ząbki czosnku z solą, kminkiem (lub majerankiem), skórką otartą z połowy cytryny (wcześniej koniecznie sparzonej wrzątkiem), a pod koniec dodajemy oliwę z oliwek (2 łyżki). Dorsza myjemy, dokładnie osuszamy w ręcznikach papierowych i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski i mieszamy z czosnkową marynatą. Zostawiamy w spokoju na 15 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i nastawiamy, by się gotowały. Ten czas wykorzystujemy na rozgrzanie na patelni odrobiny oleju. Wrzucamy pozostałą część boczku, wysmażamy, a następnie pomiędzy boczek układamy kawałki dorsza, lekko otrzepując je z nadmiaru marynaty. Rumienimy z obu stron i zdejmujemy, wraz z boczkiem, łyżką cedzakową na talerz.
Przygotowujemy puree ziemniaczane: śmietankę przelewamy do małego garnczka, dodajemy pozostały czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki, gałkę muszkatołową i trochę pieprzu mielonego. Wszystko podgrzewamy nieco redukując. Ugotowane ziemniaki odlewamy i po odparowaniu, jeszcze gorące, w garnku rozgniatamy. Wlewamy gorącą śmietankę i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy masło, mieszamy na jednolitą masę i, jeśli potrzeba, dodajemy sól.
W naczyniu żaroodpornym układamy cała kapustę, lekko skrapiamy oliwą i układamy kawałki dorsza wraz z boczkiem. Na rybie układamy łyżką porcje masy ziemniaczanej, jedną przy drugiej tak, by pokryć cała potrawę. Puree ziemniaczane jest dość rzadkie, ale właśnie takie ma być.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i zapiekamy 20-25 minut aż góra ziemniaków się zrumieni. Ja wyjęłam nieco za szybko, bo spokojnie mogło bardziej się zrumienić.
MA==