Kuchnia

tarty wytrawne, zapiekanki, pizze

Chaczapuri

Składniki na 1 placek (4 porcje):

Ciasto:
350 g mąki pszennej
250 g jogurtu naturalnego
1 jajko
25 g miękkiego masła
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Nadzienie:
100 g ricotty*
300 g fety*
200 g mozzarelli*
1 jajko
*użyłam zupełnie innych proporcji serów, wykorzystując po prostu po jednym opakowaniu każdego z nich. I tak: 250 g ricotty; 270 g fety, 125 g mozzarelli (jedna kula) – to jest waga serów jaka była podana na ich opakowaniach, natomiast teraz podam Wam wagę na podstawie mojego zważenia: 244 g ricotty; 255 g fety; 110 g mozzarelli. Jak widać, waga podawana na opakowaniach bywa czasem mocno przekłamana. Ostatecznie jednak łączna waga mojego nadzienia wynosiła 609 g czyli prawie tyle samo ile w przepisie Nigelli. Dodatkowo do nadzienia dodałam szczyptę soli.

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Do drugiego naczynia wlać jogurt i wbić jajka. Widelcem wymieszać masło z jogurtem i jajkami, następnie wyrabiać ciasto stopniowo dosypując mąkę. Ciasto zagniatać, aż będzie jedwabiście gładkie i zacznie odchodzić od ścianek miski. Następnie oprószyć je solą i sodą oczyszczoną i ponownie zagnieść. Przełożyć do miski lub pojemnika obsypanego mąką, przykryć i odstawić na 20 minut, aby ciasto odpoczęło (w lodówce ciasto można przechowywać do 3 dni).

W celu przygotowania nadzienia, rozdrobnić wszystkie sery, wbić do nich jajko i utrzeć masę serową (wymieszałam całość widelcem i dodałam szczyptę soli).

Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na placek o średnicy ok. 36 cm. Na środku rozsmarować serowe nadzienie. Zwinąć brzegi placka do środka koła (jak mankiet) i docisnąć, aby ciasto dobrze się skleiło. Placek przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut, aż będzie rumiane, ale miękkie.

Uwaga: Gotowy placek z nadzieniem jest ciężki i trudno będzie go przenieść na blachę, dlatego polecam przełożyć na papier do pieczenia rozwałkowany placek, nałożyć nadzienie, zwinąć ciasto, a następnie delikatnie zsunąć je z blatu na papierze na blachę do pieczenia.

Gorące chaczapuri pokroić na kliny i podawać. Placek można odgrzać następnego dnia w mikrofali lub piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation