Kuchnia

Przepisy

Pieczone „frytki” z selera z sezamem | Z miłości do gotowania
Składniki:

średniej wielkości korzeń selera
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki białego octu winnego
1 łyżeczka oleju
pół łyżeczki chili
szczypta soli
ziarna sezamu
olej do posmarowania folii

Przygotowanie:

Seler kroimy jak na frytki. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy kawałki selera. Gotujemy około 5 minut, żeby seler zmiękł, po czym dokładnie go odcedzamy. W międzyczasie przygotowujemy glazurę: w miseczce mieszamy miód, ocet winny, olej sól i chili.
Na blasze wyłożonej folią aluminiową posmarowaną odrobiną oleju układamy seler. Układamy go w ten sposób, by żadna „frytka” nie leżała na innej. Seler polewamy przygotowaną glazurą i w ilości nam odpowiadającej posypujemy sezamem. Zapiekamy w 170OC około 20 minut.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation