Kuchnia

Przepisy

Składniki na 2-4 porcje:
150g surowej pełnoziarnistej grubej kaszy bulgur
2 ząbki czosnku
przyprawy: 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka ostrej papryki
2 garści pociętych liści jarmużu
1 cukinia
1 cebula
4 łyżki mieszanki pestek ; słonecznik i dynia
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Kaszę bulgur wysypać na dużą patelnię. Podprażyć na sucho, około 3-4 minuty aż zacznie "pachnieć", będzie gorąca ale nie przypalona. Wówczas wlać szklankę wody, dodać szczyptę soli, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 6-8 minut. Kasza będzie gotowa, kiedy ziarenka wchłoną całą wodę. Jeśli będzie taka potrzeba, podlać kaszę, wodą w trakcie gotowania.
Na 2 minuty przed końcem gotowania kaszy, dodać pokrojone liście jarmużu. Przykryć ponownie patelnię i gotować do końca podanego czasu. Dodać połowę startego czosnku.
Cukinię pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i połową przypraw, skropić oliwą i dokładnie wszystko wymieszać. Rozgrzać patelnię, wrzucić cukinię i smażyć do czasu, aż zmięknie. Pod koniec smażenia dodać, resztę czosnku. Odstawić na bok.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, doprawić solą i pieprzem, usmażyć na pozostałej ilości oliwy, aż nabierze złotego koloru. Pod koniec smażenia dodać, resztę przypraw, podprażyć całość przez chwilę, aż przyprawy zaczną pachnieć. Odstawić na bok.
Pestki dyni i słonecznika, zrumienić na suchej patelni.
Do ugotowanej kaszy z jarmużem, dodać, podsmażoną cukinię, pestki dyni, słonecznika i cebulę, całość skropić sokiem z cytryny, smażyć razem przez ok. 2-3 minuty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation