Kuchnia

Przepisy

Do takiego sosu można podać kluski w dowolnym kształcie, pszenne, pełnoziarniste lub białe ewentualnie kukurydziane bezglutenowe. Każde pasują.

Makaron z sosem cytrynowym składniki:

• 500 g makaronu pszennego lub bezglutenowego
• 1 lub 2 małe cytryny
• 250-300 ml gęstej śmietany roślinnej lub zwierzęcej
• 50 g masła lub margaryny bezmlecznej
• czarny pieprz świeżo mielony
• sól
• ser do posypania

1. Makaron gotuję w osolonej wodzie aldente.
2. Cytryny myję, osuszam, ocieram z nich skórkę cytrynową, wyciskam sok i przelewam do garnuszka. Podgrzewam z masłem, szczyptą soli i śmietaną ciągle mieszając. Doprawiam sowicie świeżo mielonym pieprzem.
3. Z makaronu odlewam 1 szklankę wody. Makaron odcedzam, polewam w dużej misie sosem i starannie mieszam. Jeśli jest potrzeba dodaję jeszcze trochę wody z gotowania aby sos był rzadszy. Przekładam na talerze lub półmisek i posypuję tartym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation