Kuchnia

Przepisy

Cukinie z kurkami
Składniki

2 podłużne cukinie
200 g świeżych kurek
cebula
ząbek czosnku
150 g sera pleśniowego (z błękitną pleśnią) o wyrazistym smaku
sól, pieprz
łyżeczka suszonej słodkiej papryki
szczypta oregano, tymianku i bazylii
olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Cukinie umyj, przetnij wzdłuż, łyżeczką wydrąż środek i drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, chwilkę podsmaż. Po chwili dodaj umyte i pokrojone kurki oraz posiekany czosnek, smaż przez 5 minut. Następnie dodaj miąższ z cukinii. Smaż 2 minuty. Zestaw z ognia, lekko przestudź, dopraw i dodaj starty ser. Wymieszaj.

2. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż cukinie. Nałóż do nich farsz i lekko dociśnij. Wstaw do piekarnika (180 st. C) i piecz ok. 20 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation