Kuchnia

Przepisy

Drożdżowe racuchy z jabłkami
Składniki:

14 g suchych drożdży instant
260 g mąki tortowej
230 ml ciepłego mleka
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki cukru
1 szczypta soli



Dodatkowo:

1-2 jabłka
cukier puder do posypania
olej do smażenia



Przygotowanie:

Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy, cukier, sól, żółtko i jajko. Zalewamy ciepłym lekiem i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być gęste. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie do ciasta dodajemy obrane i pokrojone w kostkę lub plasterki jabłka. Delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, łyżką nakładamy małe racuchy i smażymy z dwóch stron na średniej mocy palnika na złoty kolor.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation