Kuchnia

Przepisy

Zapiekanka z pieczarkami
Składniki na 4 porcje

400 g zielonej fasolki szparagowej
120 g pieczarek
cebula
pomidor
główka czosnku
1/2 szklanki bułki tartej
sól, cukier i pieprz
ocet balsamiczny
olej

1. Obraną fasolkę wrzucamy do wrzącej wody z solą i cukrem, gotujemy 2-3 minuty, odcedzamy.
2. Pieczarki przekrawamy na pół i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Skrapiamy octem balsamicznym. Czosnek obieramy i każdy ząbek przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w półplastry.
3. Bułkę tartą delikatnie podprażamy na rozgrzanej patelni, dodajemy 2-3 łyżki oleju, mieszamy i zestawiamy z ognia.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na spód kładziemy fasolkę, następnie pieczarki, czosnek, cebulę, pomidory, doprawiamy pieprzem i solą, delikatnie mieszamy.
Wierzch zapiekanki posypujemy bułką tartą. Naczynie przykrywamy szczelnie folią aluminiową i zapiekamy 15-20 minut w 200ºC. Podajemy na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation