Kuchnia

Przepisy

Ziołowa szuflada: Zupa szczawiowa
składniki:
50 g cebuli
30 g masła lub oleju
2-3 garście szczawiu (ok.100-120 g)
100 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego
500 g wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka przyprawy warzywnej
sól i pieprz do smaku

dodatkowo
100 g śmietany lub jogurtu naturalnego
posiekany koperek
kilka ugotowanych na twardo jajek

Wykonanie:

Cebulę posiekać 5 s. / obr. 5
Dodać masło lub olej, poddusić 2 min. / Varoma / obr. 1
Dodać resztę składników i gotować 15 min. / 90*C / obr. 2
Dodać śmietanę i zmiksować na krem 30 s. / obr. 10


Każdą porcję zupy posypać koperkiem i podawać z jajkiem podzielonym na ćwiartki.
Można też dodać ryż ugotowany na sypko.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation