Kuchnia

Przepisy

Różyczki po bolońsku
Składniki

1 duży kalafior
40 dag mielonej wołowiny
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
6–8 pomidorów
50 ml czerwonego wina
4 łyżki oliwy
suszony majeranek
oregano i bazylia
sól, pieprz
8 łyżek startego parmezanu
tłuszcz do foremek

Sposób przygotowania

1. Kalafior oczyść, umyj , podziel na różyczki i gotuj je 7-8 minut w posolonej wodzie. Wyjmij. Pomidory, sparz, obierz i oczyść. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Marchewki i seler obierz, pokrój w kostkę.

2. Oliwę rozgrzej, wrzuć czosnek i cebulę, zeszklij je. Dołóż marchewkę, seler oraz wołowinę. Smaż razem 5 minut. Dodaj wino i pomidory. Sos przypraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami.

3. Sos duś jeszcze 15 minut. Dodaj różyczki kalafiora. Przełóż do 4 natłuszczonych foremek. Posyp parmezanem. Piecz 30 min w 200 st. Udekoruj, np. bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation