Kuchnia

Przepisy

Sałatka z pieczonymi burakami, gruszką i serem feta
Składniki na sałatkę:
50 g rukoli
50 g roszponki
2 buraki (małe)
1 gruszka (duża)
4 rzodkiewki
60 g sera feta
30 g orzechów włoskich
sól
pieprz
Składniki na sos:
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka oleju z orzechów włoskich

Przygotowanie sosu:
W miseczce mieszamy/ucieramy wszystkie składniki na sos. Odstawiamy na kilka minut żeby smaki się połączyły.

Przygotowanie sałatki:
Buraczki myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Rukolę i roszponkę przekładamy do miski, skrapiamy przygotowanym sosem, mieszamy i przekładamy na talerze. Gruszkę i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki.
Plasterki gruszki posypujemy pieprzem i podsmażamy na patelni. Upieczone buraki obieramy i również kroimy w cienkie plasterki. Plasterki buraków, gruszki i rzodkiewki układamy na rukoli, wszystko posypujemy orzechami włoskimi i pokrojonym w kostkę serem feta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość polewamy pozostałym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation