Kuchnia

Przepisy

Ryż z jabłkami
1 kubek białego ryżu
2 kubki mleka
3 jabłka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 łyżka masła
pół łyżeczki cynamonu
pół szklanki jogurtu naturalnego
miód (opcjonalnie)
3-4 os.
60 min
łatwe
przystępne
Przygotowanie

Mleko zagotowujemy, wsypujemy do niego ryż i gotujemy do miękkości, jeżeli jest potrzeba, można dolać gorącej wody. Pamiętajcie o częstym mieszaniu ryżu, lubi przywierać do garnka. Pod koniec gotowania wsypujemy cukier i skórkę z pomarańczy, mieszamy. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w ósemki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy jabłka, cynamon, smażymy około 5 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła, na dno nakładamy połowę ryżu, później jabłka i znowu ryż. Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach. Porcję zapiekanego ryżu nakładamy na talerz, polewamy miodem i jogurtem naturalnym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation