Kuchnia

Przepisy

Piernikowe leniwe
Składniki na leniwe:

400 g tłustego twarogu
100 g mascarpone
2 jajka
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g mąki tortowej
50 g Katarzynek Kopernik



Dodatkowo:

2 łyżki miodu
2 łyżki masła
50 g Katarzynek Kopernik
½ łyżeczki przyprawy do piernika
1 garść obranych orzechów włoskich

Przygotowanie leniwych:

Twaróg ucieramy z mascarpone i cukrem pudrem. Katarzynki ścieramy na tarce na drobnych oczkach lub mielimy. Do sera dodajemy zmielone pierniki, mąkę ziemniaczaną i tortową oraz jajka. Mieszamy. Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i wyrabiamy aż otrzymamy dość twarde i zwięzłe ciasto.

Z ciasta formujemy wałki i odkrawamy kluski o wielkości 2-3 cm.
W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę wrzucamy nasze piernikowe leniwe partiami i gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia. Wyławiamy łyżka cedzakową.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód, przyprawę do pierników i orzechy – smażymy krótko. Na koniec dodajemy pokruszone pierniki Katarzynki. Mieszamy. Przygotowaną okrasą polewamy nasze leniwe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation