Kuchnia

Przepisy

Fasolka po bretońsku (wersja ekspresowa)

1 puszka (400 g) fasoli piękny jaś (np. Jamar)
1 cebula
2 łyżki oleju
2 pętka kiełbasy śląskiej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
250 ml bulionu warzywnego
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżeczka mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Przygotowanie

Cebulę siekamy, razem z pokrojoną w kostkę kiełbasą, podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę razem smażymy, cały czas mieszając.
Podlewamy gorącym bulionem, 10 min. gotujemy bez przykrycia, dodajemy przyprawy.
Do całości dodajemy fasolkę wraz z zalewą, gotujemy 5-10 min. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Podajemy z pieczywem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation