Kuchnia

Zdrowo - kolorowo

Chleb na zakwasie z oliwkami

Zaczyn:
200 g mąki żytniej typ 720
200 g wody
80 g aktywnego zakwasu żytniego

Zakwas musi być aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin wcześniej. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zostawiamy pod przykryciem na 12-16 godzin.

Ciasto właściwe:
300 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki pszennej typ 550
300 ml wody
cały zaczyn
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
100 g zielonych oliwek

Wszystkie składniki (oprócz oliwek) łączymy ze sobą w dużej misce i mieszamy łyżką. Nie musimy jakoś dokładnie ciasta wyrabiać. Wystarczy do połączenia się składników, czyli jakieś 3-5 minut.
Na koniec delikatnie wciskamy w ciasto oliwki, tak żeby ich nie zmiażdżyć.
Całość przekładamy do dużej formy (albo 2 małych) wyłożonej papierem do pieczenia. A jeśli mamy formę silikonową to bez papieru będzie dobrze :) Ciasto ma sięgać do połowy wysokości formy.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia. Ciasto musi wyrosnąć do brzegów formy. Potrwa to 6-12 godzin.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i pieczemy chleb 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb jeszcze 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z formy i wkładamy tak luzem do piekarnika. Dopiekamy jeszcze 10 minut.

Studzimy na kratce. Chleb nie nadaje się do krojenia na ciepło, musi porządnie wystygnąć.

Źródło: http://www.chleby.info/2015/01/chleb-na-zakwasie-z-oliwkami.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation